Vem ställer sig på startlinjen utan att ha tränat?

25 apr 2019

Precis som rubriken lyder… Vem ställer sig på startlinjen UTAN att ha tränat inför det? Ingen gör det, alla som har ett lopp framför sig som vasaloppet, maraton, triathlon eller vad det kan vara så tränar man såklart inför det. För att kunna ta sig igenom det och orka.

En förlossning är som att genomgå ett lopp, både fysiskt och mentalt. Och en förlossning pågår till och med längre än vissa lopp, kan vara upp mot flera dygn! Och då måste du vara väl förberedd inför det för att orka.

Om du inte har tränat tidigare och är gravid så se det som en ny start! Det är alltid tid till att börja träna, skjut inte upp det. Det kommer att gynna dig och ditt barn. Med rytmiska rörelser av träningsrörelserna kan man vagga barnet till ro. Effekter som ökad blodcirkulation och syresättningen som träningen ger kommer också vara positivt för barnet och deras tillväxt. Under träningen får också barnet i magen ta del av dom endorfiner som utsöndras hos kvinnan.

Här är bara några av dom fördelar när du tränar under graviditet:

  • Ökad kropps kännedom
  • Minskad risk för diabetes
  • Minskad spänning och trötthet
  • Minskad risk för operativa ingrepp
  • Minskad risk för stora vaginala bristningar
  • Minskad risk för komplicerade förlossningar
  • Mindre belastning på leder och ligament
  • Minskad risk för högt blodtryck
  • Ökad kropps medvetenhet

Fokuset med träningen när man är gravid är inte att komma i form eller prestera. Precis som att man inte ska gå ner i vikt när man är gravid. Det ingår i graviditeten att gå upp i vikt. Utan träningen handlar om att må bra och förbereda sig inför förlossningen både fysiskt och mentalt. Tränar du mycket redan så kan du fortsätta med det men sedan trappa ner gradvist intensiteten mot slutet av graviditeten. Undvik pressen kring träningen den tiden du är gravid. Är du trött i början av graviditeten så är sömnen viktigare än att utföra ett träningspass. Men ibland kan också en promenad göra gott för då får man upp blodcirkulationen i kroppen och man kan bli piggare av det. Den uppmaningen som man oftast får är att ”känn efter”, men ibland tror jag att många känner efter lite för mycket och har det som en ursäkt för att sjunka ner i soffan framför tv.

Barns hälsa och välmående är ofta en spegling av föräldrarnas levnadsvanor. Bra vanor skapar man tidigt i livet. 

 

/Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation