Varför och hur man utvecklar bålstabilitet

8 jan 2020

Bålstabilitet är viktig även för en långvarig hälsa för dina knän. Men i verkligenheten är bålstabiliteten faktiskt viktig för att hålla alla leder i kroppen hälsosamma – det är verkligen viktigt.

Men tyvärr finns det idag mängder av tränare, instruktörer och influencer på sociala medier m.m som debatterar om effekterna av övningar som sit-up och crunches i ett träningsprogram för bålen. Så om målet är att ha ett 6-pack till beachen, och du inte bryr dig om din rygg hälsa så kan du göra många sit-ups och crunches som du vill. Men det finns forskning som visar på att massa upprepningar av böjning i ryggen framåt och bakåt är skadligt för ryggraden. Sit-up och crunches ligger i toppen på listan av övningar som orsakar mest stress på diskarna i ryggen.

Målet borde vara stabilitet för ryggen. Men var är då skillnaden på bålstabilitet och bålstyrka ?

Bålstabiliet är förmågan att kontrollera och stabilisera bäckenet/höften och bålen när man gör rörelse med resten av kroppen.

Bålstyrka är förmågan att skapa kraft i bäckenet/höften och bålen.

Det viktiga är att det handlar om stabilitet – inte att skapa kraft och rörlighet! Bålen skapar rörelse men främst för att motverka rörelse.

Istället för att fokusera på 6 packet (rectus abdominis) och bålflektion (massor av situps) så är det bättre att fokusera på att stärka upp våra yttre obliquer (sidan av bålen och våra djupliggande magmuskler). Dessa muskler är viktiga att stärka upp för att det hjälper oss att kontrollera bäckenet, och viktigast av allt, hjälper dom med en ökad svank i ländryggen att komma tillbaka till en mer neutral position/hållning.

Så här kommer exempel på övningar som ger bålstabilitet:

Anti rotation

Farmers walk 

Sidoplankan

Man kan se ryggraden som en telefon stolpe där dom sneda bålmusklerna är som en vajer på vardera sida om ryggraden. Dom måste alltså jobba tillsammans för att stabilisera ryggraden.

 

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation