Varför är vatten så viktigt?

14 jun 2019

Vad skulle vi göra utan vatten? Förmodligen ingenting eftersom att vi då inte skulle existera. Vatten är livsviktigt och något som alla behöver. Såklart varierar det från person till person hur mycket man behöver dricka.

Vatten släcker inte bara törsten utan det är bra för en rad olika saker men dels det här:

  • Med vatten minskar du risken att bli sjuk. I halsen, näsan och munnen har vi slemhinnor försedda med antikroppar som bekämpar virus som du kan få i sig via mat och luften. Och dricker du inte tillräckligt så torkar dom ut och blir mer mottagliga för infektioner, vilket kan leda till halsfluss och förkylningar.
  •  Du blir piggare. Om du känner dig trött och trög tänkt så kan det bero på att du har druckit för lite.
  • Du lindrar huvudvärk. Istället för att ta en huvudvärkstablett så ta ett stor glas vatten istället. Eftersom att huvudvärk oftast uppstår av vätskebrist.

Kraftig svettning eller att man dricker dåligt gör att vätskebalansen påverkar prestationen. Och gör att det blir en minskad vattenmängd i cellerna vilket gör att ämnesomsättningen sänks. Blodvolymen minskas och det innebär att man får en minskad slagvolym, ökad hjärtfrekvens och man får mycket snabbare mjölksyra i musklerna.

Vid vätskebrist så är urinen mörk gul. Så det är ett sätt att se om man har vätskebrist.

Ett tips är att om du har svårt att få i dig vatten och inte tycker att det smakar så gott så tillsätt citron. Man kan också smaksätta med frysta bär och andra frukter 🍋🍉🍇

Skål! 😃

/Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation