Teknik i benövningar för dig med knäproblem

16 dec 2019

Att ha problem i knäna är inget ovanligt och det kan bero på många olika saker, ofta kan det vara något annat än vad man tror som ligger bakom, allt från stelheter i höft, brist på styrka i sätesmuskulaturen till en bristande bålstabilitet. Kolla därför alltid upp källan till problemet så att du vet vad det är du ska fokusera på i din träning.

Det finns massvis med övningar som kan vara bra och fungera just för dig och ditt knäproblem, men faktum är att HUR man utför en viss övning ofta är viktigare än själva övningen.

Just för personer med knäproblem finns det en regel som alltid är bra att följa för att undvika överbelastning i knäet  och det är ett vertikalt underben (att inte knäet passerar tårna.)

När man går ner i till exempel ett utfallssteg och inte tänker på att ha underbenet vertikalt blir utsätts lårbenet för en rullande rörelse ( som ett gångjärn) plus en glidande rörelse där lårbenet glider framåt. Dessa två i kombination blir mycket mer belastande än att det bara blir den rullande gångjärnsrörelsen.

Här kan ni se skillnaden:

 

Det här är extra viktigt att tänka på för dig som har knäproblem, prova dig fram och se vilken rörelse som funkar för dig.

 

För att läsa mer om vilka övningar som kan fungera för dig som har krångliga knän in och läs det här inlägget:

 

Benträning för dig med knäproblem

 

Lycka till!

 

/Magnus, personlig tränare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation