Små kostförändringar som ger stora resultat

30 okt 2018

Vi har alla varit där. Stunden när vi bestämde oss för att göra en total kostomställning för att gå ner i vikt, må bättre och se bättre ut. Men, att hoppa på en diet och ställa om kostvanorna helt resulterar ofta i följande:

1. Att vi hatar livet.

2. Att vi dyker ner i närmsta Ben and Jerry för att försöka att äta oss ur situationen.

3. Att vi faktiskt får resultat, men när vi väl får dem så går vi tillbaka till gamla vanor och slutar där vi startade, eller kanske ännu värre än det var innan.

Om vi har lärt oss en sak under våra år som tränare och livsstilscoacher, så är det att vi aldrig kan lita på att endast motivationen ska ta oss dit vi vill. Det funkar helt enkelt inte.

Det här beror på att motivation är en känsla. En känsla som kan vara helt olika från dag till dag. Du kanske vaknar upp på morgonen med en väldigt hög motivation och drivkraft att sköta din kost. Men under dagen kanske motivationen sjunker och det slutar med att den är nere på noll efter att du har använt stor del av din motivation till att ta dig igenom arbetsdagen.

Så om motivationen inte är den faktor som ska få oss att hålla oss till en hälsosam kost eller ta oss igenom vårt träningspass, vad är det som gör att vi kommer att lyckas?

Vi har lärt oss genom vårt arbete med kunder och såklart oss själva att nya rutiner och vanor kommer att ge dig resultat i det långa loppet, och framför allt ge dig resultat som håller! Små förändringar, steg för steg, under en längre tid är det som kommer att göra en stor förändring. Det kan vara saker som att dricka mer vatten eller bara se till att äta frukost på morgonen. Det viktiga att komma ihåg är att inte försöka förändra allt på en gång – då är du åter igen tillbaka i diet-träsket där det slutar med att du undrar över livets mening.

Och då kommer vi till frågan: Vilka vanor ska du jobba på eller förändra för att få en bättre kosthållning och därmed nå de resultat som du eftersträvar?

Vi har samlat våra bästa tips nedan som är små förändringar, men som faktiskt kan ge stora resultat på din vikt, din fysik och ditt välmående:

1. Ät långsamt tills du är 80% mätt

Vi är ofta stressade och har en tendens att kasta i oss maten. Genom att sakta ner, ta bort distraktioner och faktiskt fokusera på maten kan du njuta av det du har lagat och hinna känna mättnadskänslan på ett helt annat sätt. Det kommer i sin tur göra att du faktiskt äter mindre, med andra ord så mycket som du borde äta. När vi äter snabbt hinner inte mättnadskänslan ikapp och vi överäter i de allra flesta fall. Slå alltså av teven och sitt vid matbordet när du äter – och glöm inte att njuta!

2. Fyll halva tallriken med grönsaker

VI behöver alla äta mer grönsaker. Och genom att lägga på grönsakerna först, och se till att fylla halva tallriken med dem – Kommer det inte bara medföra att du äter mer grönt och får i dig mängder med näring. Du kommer också automatiskt äta mindre av allt det andra. Helt enkelt för att det inte får plats! Win-win!

3. Drick mer vatten

Att dricka tillräckligt med vatten kan faktiskt göra stor skillnad för ditt välmående. Din kropp består till stor del av celler som i sin tur består till stor del av vatten. Om du inte får i dig vätska kommer kroppen att bli uttorkad och du kommer varken att må eller prestera som du vill. Kanske är det värt att påminna sig själv om att dricka runt 10 glas vatten per dag. Tips är att starta dagen med ett glas vatten det första du gör – då har du definitivt satt standarden för resten av dagen!

4. Ät mer nyttiga fetter och protein

Att äta mycket kolhydrater gör ofta att vi blir mer hungriga – snabbare! Sträva istället mot att äta lite mer nyttiga fetter (exempelvis avokado och nötter) samt protein! Det är saker som kommer att göra att du håller dig mätt längre – vilket i sin tur minimerar småätande mellan måltider. Dessutom kanske du kan hålla med om att en riktigt god köttbit med sallad och avokado kanske inte är så dumt ändå?

5 Ta det inte så allvarligt!

Ibland kan man behöva släppa taget och lära sig att slappna av lite. Mat behöver inte vara avancerat och det ska definitivt inte framkalla stress. Fokusera på några punkter som kommer att göra stor skillnad, och kom ihåg att inte bli negativ eller arg på dig själv för att du någon gång ibland äter en bulle eller dricker ett glas vin. Se bara till att det är värt det och att du faktiskt får ut något av att äta/dricka just det!

 

Så, att dricka mer vatten, äta grönt och försöka slappna av…..

Låter det för enkelt för att vara sant?

Tro mig – det är det inte!

Vi skulle vilja utmana dig att bygga en ny vana varje månad, under minst 3 månader, och sträva mot att göra det konsekvent! Försök att inte se det som regler eller något som en diet har medfört. Om du får dina nya vanor att sitta kommer det istället bli något som du bara gör, och antagligen kännas som du alltid har gjort.

När du får dem att sitta kan jag garantera att du kommer att känna dig bättre, se bättre ut och faktiskt må bättre än du gjorde innan!

 

//Sofia Saarela, Personlig Tränare & Träningsfysiolog

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation