Så behåller du dina hälsosamma vanor under midsommar

20 jun 2019

Imorgon är det midsommar! Det står säkert midsommarfirande på agendan och det brukar innebär en hel del mat. Du kanske har målet att gå ner i vikt eller precis fått till dina hälsosamma vanor. Men så dyker en högtid upp som innebär mat i alla dess former. Det kommer alltid komma högtider, så ett tips är att försöka hålla sin hälsosamma vanor så gott det går.

Inför midsommar firandet så ät en bra och mättande frukost, ät dina mellanmål som du brukar fram till att du ska äta midsommar maten. Då håller du dig behagligt mätt och risken för att du ska över äta minskar.

ÄT OCH NJUT! I en lagom mängd. Ingen mår bra av att över äta mat. Så försök att hålla dig till en lagom portion. Och ha tallriksmodellen som rikt linje när du plockar från buffén. Börja med proteinet, fyll sedan på med grönsaker och kolhydraterna.

Undvik att gå och små äta under dagen. Det kan finnas risk för att det står skålar framme med diverse godsaker och när man tagit därifrån flera gånger under dagen är det lätt att kalorierna springer iväg…

Hur ska man tänka då om man vill äta hälsosamt under midsommar? 

Det finns en hel del bra mat på midsommar buffé och saker man kan tänka på:

  • Sill: Innehåller bra med omega 3 och nyttiga fetter.
  • Potatis: En bra kolhydratskälla, innehåller C vitamin och en hel tiden mineraler.
  • Lax: Precis som sillen så innehåller laxen bra fetter. Och om man tänker extra mycket på sockermängden så är varmrökt lax ett alternativ med mindre socker än om man jämför med den gravade laxen.
  • Ägg: En bra proteinkälla.
  • Paj: Oftast bakas pajerna med vitt mjöl, men här man kan byta ut det mot fiberrikt mjöl som, grahamsmjöl, fiberhusk eller bovetemjöl.
  • Sallad: Gör olika sallader, eller passa på och släng på lite grönsaker på grillen! Sparris är ett het tips!
  • Bröd: Ät fullkornsbröd eller knäckebröd om du vill undvika det vita mjölet.
  • Alkohol: Tänk på mängden! Här kan kalorierna springa iväg snabbt.
  • Grilla: Det finns så mycket annat att grilla än hamburgare och korv. Släng på kyckling, halloumi, grönsaker, skaldjur etc.

Det var lite tips från mig för den som vill fira midsommar men ändå hålla sina hälsosamma vanor!

Med det vill jag önska er alla en trevlig midsommar och njut av ert sällskap!

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation