Problem med ryggen eller knäna? Kan vara något annat än du tror

6 nov 2019

Att ha ont någonstans i kroppen är  tyvärr inget ovanligt, och två av de vanligaste ställena brukar vara knäna och ryggen.

Ofta när man upplever smärta någonstans går man av förklarliga skäl till den platsen det känns, till exempel kopplar man ofta en ryggsmärta med något man gjort med just ryggen, man kanske inte tänker på all belastning man satte på ryggen när man gjorde militärpress ( press ovanför huvudet) i en svankande och väldigt utsättande position för ryggen. I just det fallet kan det då vara en bristande rörlighet i axlar och bröstrygg som ledde till en kompensation (i det här fallet genom en svankande rörelse) och med det utsatte ryggen för en väldigt onödig stress.

Precis samma princip gäller för knäna, där påverkar både höftrörlighet och fotledsrörlighet, ett exempel på det är när man gör knäböj, har man inte den fotledsrörligheten som krävs kompenserar man gärna i knäet och det blir onödig stress även där.

 

Att träna rörlighet för dessa områden är därför väldigt smart för att hålla sig så smärtfri som möjligt.

Läs det här inlägget för att få exempel hur ni kan gå tillväga för att behålla smärfria knän!

Rörlighetsövningar för att bibehålla friska och starka knän

 

För att ta reda på om ni kan pressa över huvudet utan att göra illa ryggen läser ni det här inlägget av min kollega Mikaela:

Alla ska inte pressa över huvudet – är du en av dom?

Där står också vilka varianter av pressar du kan göra istället om du är en av de som inte bör pressa över huvudet ännu.

 

Är du en av de som inte bör pressa över huvudet, frukta inte här kommer rörlighetsövnigarna som kan hjälpa dig att komma dit!

Kom ihåg att vissa övningar passar olika bra för olika personer, alla övningarna, ska du klara utan att svanka, funkar inte någon för tillfället, skrota den och ta en variant som funkar för dig!

 

Lycka till!

 

/ Magnus, Personlig Tränare

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation