Pressar som funkar för dig med axelproblematik

4 mar 2020

Har du någon form av skada eller något som begränsar dig i din rörelse i axlar och skulderblad, till och med så pass att du fått domen att du aldrig bör pressa igen för dina axlars skull? Du är inte ensam. De allra flesta av oss drar med tiden på oss något som gör det svårare att utföra vissa grundläggande rörelser som man använder sig av i träning.

Läs noga nu för det behöver faktiskt inte vara såhär dystert, man kan väldigt ofta träna runt sina skador och brister!

Första exemplet är bänkpressen, en av de mest klassiska övningarna. Problemet med bänkpress är att personer med rörelseinskränkningar eller axelsmärta kan få ont av att göra den.

Första steget för att göra övningen skonsammare, som är gemensamt för alla övningar: hitta rätt startposition. I bänkpress gäller det att man låser skulderbladen (klämmer ihop dem)

Lösning för att bänkpressen ska funka bättre utan axelsmärta kan vara att man lutar bänken nedåt en aning vilket leder till att  axelflektionen (böjning i axelleden) minskar och det blir helt plötsligt mer skonsamt.

Ett annat alternativ är att skippa bänken och göra övningen på golvet, detta gör det också mer skonsamt för axlarna tack vare att golvet stoppar armbågarna och gör rörelsen mindre.

Detta leder oss till den nära besläktade och ofta beslaktade övningen Armhävningen, med beslaktade menar jag att den ofta blir slaktad på så många olika sätt, jag ska inte gå in på det för mycket men för den intresserade länkar jag här ett helt blogginlägg angående detta:

 

De fyra mest vanliga misstagen i armhävningen

För att göra armhävningar så skonsamma som möjligt för axlarna kan man antingen höja upp händerna eller prova att inte göra dem lika djupt. Positionen  med armar och händer kan också påverka, en bra riktilinje brukar vara något bredare än axelbrett och att låta armbågarna gå snett utåt från kroppen.

 

Slutligen kommer jag in på pressar över huvudet, det är sällan ett bra val om man har krångliga axlar, men som tur finns det ett mellanting, varför inte pressa snett uppåt, för många är det en supervariant!

Läs gärna det här inlägget hur man gör en så kallad land mine press för att se hur den här  pressen ska gå till!

Alla ska inte pressa över huvudet – är du en av dom?

 

/Magnus Personlig tränare

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation