Misstänkter du att du är överrörlig? Här är testerna du kan göra!

14 nov 2019

Känner du dig så pass rörlig i vissa leder att du misstänker att du till och med kan vara överrörlig? Då kan det här inlägget vara någonting för dig.

Som ni säkert vet är en god rörlighet bra för kroppen i och med att man inte blir begränsad i rörelser och skaderisken minskar av det.

Men att vara överrörlig kan ge en motsatt effekt om man inte är försiktig, detta för att man kan komma till ytterlägen där man till slut ”hänger” på lederna och ger en belastning som  egentligen  musklerna ska ta hand om.

Med detta sagt vill jag ändå understryka att det inte behöver vara farligt att vara överrörlig, man behöver bara se till att tänka efter lite mer och inte göra alla rörelser fullt ut. Till exempel behöver man inte gå upp till helt raka ben i en knäböj utan att man stannar lite tidigare än vad man klarar. Samma gäller för armbågarna i till exempel armhävnignen.

Hur ska man då veta om man är överrörlig och behöver ta till sig detta?

 

Jo genom de här testerna jag tänker demonstrera.

 

För att utföra dessa tester behöver du en gradskiva ( till exempel genom en app, sök på protractor i app store.) Och gärna en kompis som kan mäta gradantalet. Här är en bild som visar hur du placerar gradskivans punkt mitt på armbågsleden, ställ gradskivan på 180 grader som startpunkt, vinkeln blir sedan 180 minus det den visar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi börjar med mätning av  armbågsleden ( armbågen åt fel håll) är det mer än 10 graders vinkel mellan armbågsleden och underarmen är man överrörlig.

sedan  knäleden, där är det också över  10 graders vinkel som tyder på överrörlighet.

 

Liffingret kollar du genom att dra bak fingeret mot handen och kollar graderna förhållande till handen, klarar man över 90 grader visar det på ett överrörligt lillfinger.

 

Efter det har vi tummen , kolla om du kan nudda underarmen med tummen, om du klarar det är du överrörlig.

Sist baksida lår, får du ner båda handflatorna i golvet med helt raka ben är du överrörlig där.

Som ni ser är jag inte överrörlig (kanske till och med på gränsen till underrörlig i baksida lår)

 

Visade testen att du var överrörlig? För dig kommer här tre saker att tänka på, inte bara innanför gymmets väggar utan även i vardagen.

  1. Gör inte rörelserna fullt ut, stå gärna vid en spegel och se till att du inte översträcker en led.
  2. Stretcha inte för mycket, de lederna som du uppenbarligen har mer rörlighet än vad som behövs blir det bara dumt om  du stretchar av uppenbara skäl
  3. Tävla inte limbo mot någon som är väldigt stel, säger sig självt.

/Magnus, Personlig tränare

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation