Konsten att öka motståndet utan extra vikt

24 okt 2018

 

För att börja träna med extra vikter måste man enligt mig göra sig förtjänt av dem och det gör man genom att lära sig behärska rörelserna fullt ut. För att göra det finns det väldigt många knep man kan använda för att få övningarna mycket tyngre utan någon som helst extra vikt.

 

Jag har valt att genom det här klippet visa några olika sätt som får de vanliga övningarna att bli mycket tyngre. Och det visar jag här med de klassiska övningarna knäböj och armhävning. Det går självklart att tillämpa de här varianterna på i princip alla kroppsviktsövningar som finns.

 

Tempo

Utför övningen under ett långsammare tempo till exempel tre sekunder upp och tre sekunder ner.

 

 

Paus

Pausa i bottenläget i några sekunder så kommer du märka att övningen blir betydligt tuffare.

 

 

Staisk/dynamisk

 

Gör två stycken dynamiska och 10 sekunder statiska så kommer du att märka hur mycket tyngre det blir. Utför under minst en minut.

 

 

Pulserande

Stanna mitt i positionen och pulsera med en liten rörelse, utförs lättast under tid.

 

 

Upphöning

En upphöjning kan också vara ett bra sätt att göra en övning tuffare, tack vare  att rörelsen blir längre.

 

En sida i taget

Om man verkligen är ute efter något väldigt tufft kan man träna en sida i taget, här visar jag en variant på knäböj som kallas Shrimp squat där man håller ena benet mot rumpan och går ner i en knäböj. Förutom att vara en krävande styrkeövning utmanar den också rörlighet i både höftböjare och fotled. Lägg märke till progressionen med kuddarna, målet är att nudda golvet med knät som man håller i luften.

 

Du kommer garanterat bli förvånad över hur jobbigt det var, lycka till!

 

 

/Magnus, Personlig Tränare

 

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation