Hur påverkar stillasittandet våra kroppar?

2 maj 2019

Träning är bra. Den är viktig för våran hälsa. MEN det som är lika viktigt är också vardags motionen. Om vi går till gymmet två-tre gånger i veckan, tränar en timme effektivt. Super bra, MEN då vill jag också fråga dig hur ser dina timmar ut resten av dom 23 timmarna ut på dygnet?

I dagens samhälle sitter vi väldigt mycket. Vi kliver upp på morgonen sätter oss vid frukostbordet äter frukost och sen går vi 500 meter till buss hålls platsen eller bilen. Vi sätter oss igen för att ta oss till jobbet eller skolan. När vi kommer fram så kanske man också har ett stilla sittande jobb och sitter fram till 17.  Sen är det dags att träna. Så vi åker till gymmet tränar hårt 1 timme, sätter oss i bilen/bussen och åker hem. Lagar mat, sätter oss och äter maten. Sätter oss i soffan igen innan det är dags att gå och lägga sig. Och så ser veckorna ut.

Det ser absolut inte ut så för alla människor, men för dom flesta så gör det de. Och då kanske ni tänker, jaha men varför är den här vardagsmotionen så viktigt då? Och vad gör stillasittandet med oss?

Att sitta ner en stund är inte farligt, men att sitta en långvarig stund och varje dag är inte bra. Oftast när vi sitter ner så sitter vi med en kutad rygg. Diskarna, musklerna och ryggkotorna belastas ojämnt när vi sitter. Och med tiden så sliter det på ryggen. Sittställningen begränsar även utrymmet för lungorna och därmed så begränsar vi mängden syre i lungorna. Och vi får en dålig hållning.

De vanligaste problemen som uppstår vid stillasittande:

  1. Negativ effekt på rörelseorganen
    svaga muskler, balans, dålig rörlighet, koordination
  2. Ämnesomsättningen och hjärtkärlsystemet 
    diabetes, högt blodtryck, övervikt, blodfetter som ökar, hjärtkärlsjukdomar
  3. Övriga negativa effekter
    förstoppning, bristande välbefinnande, ökad stresskänslighet

Men det finns som tur var saker man kan göra för att förhindra detta! 🙂

Här kommer några tips på vad du kan göra:

  • Ta en lunchpromenad
  • Ta trapporna
  • Stå upp när du jobbar
  • Parkera lite längre bort för att få några extra steg
  • Kliv av bussen några hållplatser tidigare
  • Res på dig om gå runt när du pratar i telefon
  • Ta en bensträckare, rör på dig och sträck ut kroppen
  • Cykla eller gå till jobbet
  • Använd stegräknare för att komma upp i 10 000 steg per dag. Dom flesta har stegräknare på mobilen och den har man oftast alltid med sig. Det finns även aktivitetsklockor med stegräknare och vissa klockor har till och med en liten påminnelse om att du ska upp och röra på dig när du har suttit för mycket.

 

Tänk efter hur just din vardag ser ut och hur mycket du rör på dig på ett dygn. Går det att förbättra och hur ska du i så fall börja? 

 

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation