Hur du når dina mål

4 mar 2020

Många har mål med sin träning som att bli starkare, springa lopp eller gå ner i vikt. Oavsett mål så är det viktigt att ha en plan framför sig om hur man ska ta sig till sitt mål. Det finns en modell som heter NÖHRA, och står för nuläge, önskat läge, hinder, resurser och agera. Modellen är enkel och du kan använda den i olika situationer genom att ta hjälp av dom olika bokstäverna. Genom att lokalisera dig och hitta en bra kurs mot ditt mål.

Jag tänkte förklara vad NÖHRA står för:

Nuläget – hur är det nu?

Här gäller det att skapa sig en tydlig bild om hur det ser ut i dagsläget. Vad är det som funkar och vad behöver förbättras? Vilka problem finns och vad finns det för möjligheter? För att förstå nuläget gör det lättare att sedan agera och hitta resurser. Många människor har svårt att formulera sitt långsiktiga mål. Men lättare hittar problem områden i nuläget. Och får  man fram det så räcker det också till att ha det som en utgångspunkt för att göra en förändring.

Önskat läge – vart vill du?

Om man inte vet vart man ska, hur ska man då veta vilket håll man ska gå? När man har hittat sitt mål så är det enklare att hitta en väg dit. Så vad vill du uppnå? När du har en stark inre motivation till något, är det perfekt att ha som önskat läge. Utan motivation och inlevelse blir det ingen handling.

Tänk dig att du vaknar upp en morgon och alla dina önskningar har slagit in! Vad är det första du märker när du vaknar som bevisar för dig att du har nått ditt önskade läge? Vad är det första din familj märker? Vad gör du annorlunda? Fundera över dom frågorna och beskriv vad du och andra ser, hör och känner!

Hinder – vad hindrar dig?

Tänk om man bara såg möjligheterna? Tyvärr så ser det inte ut så. Det är det som kallas livet och det kommer att komma upp saker som sätter stopp för målet du har satt. Här gäller det att identifiera vilka hinder som kan dyka upp för att då kunna vara förberedd på hur man ska hantera dom. På så sätt kommer du lättare kunna ta dig till ditt mål. Och det finns inte bara yttre hinder, utan också inre hinder inom oss som kan sätta käppar i hjulet. Det kan också vara det svåraste hindret att ta sig igenom. Men det är viktigaste att bryta sig igenom. Så vad hindrar dig? Hur hindrar du dig själv? Hur hindrar andra dig? Det kanske inte går, men om det gick, hur skulle du göra då?

Resurser – vad behöver du?

Här gäller det att först se vad man själv har för egna resurser. Att klara av något innebär att man gör sitt bästa och sedan tar hjälp när det behövs. Och för att få yttre stöd och resurser behöver man se över vad som finns och undersöka vilket stöd som behöver införskaffas. Vilka resurser har du redan – tid, pengar, kompetens, attityd, drivkraft och så vidare? Hur skulle någon annan göra och se på det här?

Agera – vad behöver du göra?

Även den längsta resan börjar med ett första steg, lyder ett gammalt kinesiskt talesätt, och det finns många liknade uttryck. Och det som driver vårt agerande är vårt tillstånd, energi och helt enkelt vårt humör. Är man på bra humör så ger det energi, handlingskraft och agerande. Och tvärtom när man är tömd på energi, sovit dåligt eller är stressad. Så för att undvika det så är det viktigt att ägna sin tid åt att sova ordentligt, äta bra och stressa mindre. Och det är just det enkla som är det svåra, att se till att man får tillräckligt med sömn och äta rätt etc. Det går sällan att vänta på att inspirationen ska komma.

Sen är det också viktigt att följa upp hur det går. Då kan du ställa dig frågor som: Hur går det? Vad är bra? Vad kan bli bättre?

Lycka till med din målsättning!

 

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivaren

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation