15 mar 2019
Många är rädda för att äta bröd och det klassas som ”onyttigt” och det är något dom flesta undviker. Men jag vill istället lyfta brödet och ta upp dess fördelar. OCH att man kan äta det plus att det kan vara nyttigt. Men det finns några saker man ska tänka på gällande bröd. Det jag tror många tänker på när man klassar bröd som onyttigt är det vita brödet. Och nackdelarna med det är att det inte är så mättande och det är lätt att över äta det. Och då går kalorimängden upp rätt snabbt! Det bryts ner snabbare och blodsockernivån höjs. Sen blir du hungrig snabbt igen.
Att välja bröd med fullkorn är ett bättre alternativ. Fullkornets långsamma kolhydrater gör att man håller sig mätt längre och man då har lättare att gå ner i vikt eller hålla vikten. Sen är fibrer något som är bra för tarmarnas funktion.
Var kritiskt när du är och handlar! Man lockas oftast med det som står på framsida av förpackningen. Men det som är det bästa är att vända och läsa innehålls förteckningen. Men vissa orkar/har inte intresset av att vända på förpackningen. Då är nyckelhålet ett bra riktmärke att kolla efter när man ska köpa bröd. Det blir enklare att äta nyttigt. Nyckelhålet ställer krav på fettmängden och även kvaliteten. Mindre salt,socker och mer av kostfibrer och fullkorn.
Pålägg på mackan är kanske som standard ost eller skinka hos många. Vilket också gör det lättare att äta lite för många mackor….
Här kommer lite tips på nyttigare och mer mättande pålägg:
/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare