Andas du rätt?

12 dec 2019

Gratis energi kan du få genom att du andas in genom munnen och näsan som sedan går rakt ut i musklerna. Men det är inte alltid enkelt. Många glömmer bort att andas när dom tränar. Vilket gör att man förlorar kraft och att man känner sig svimfärdig. Musklerna och hjärnan behöver syre för att fungera. Om man håller andan så stryper man syretillförseln till hjärnan och musklerna.

Det är svårt för många att komma in i en rytm i andningen men precis som allt annat så tar det tid att lära sig en korrekt andning precis som när man ska lära sig en korrekt knäböj. Men när andningen sitter så behöver man inte tänka på det utan det kommer av sig själv.

Andningen är underskattad när det kommer till prestation. När du andas rätt så håller du båltrycket, du kan fokusera mer på att träna effektivt och du får en stabilare hållning.

 

I dom flesta övningarna så andas man in i den excentriska fasen (när man går ner i en knäböj tex) och sedan andas ut i den koncentriska (när man går upp i en knäböj). Det börjar med en kontraktion i diafragman som är den viktigaste muskeln för andningsprocessen. Kontraktionen i diafragman skapar då ett tryck i buken och lungorna tar lättare upp syret. Trycket som sedan blir går neråt och detta gör att bukväggen blir spänd. Det är det som gör att trycket blir i bålen och som sedan stabiliserar höfter, leder och ryggen. Bröstkorgen fylls också med luft vilket gör att man fyller lungorna maximalt och gör att ryggraden sträcks ut. Och det är lättare att hålla axlarna nere.

Utandningen sker oftast när man vänder rörelsen. För att behålla en bra hållning och inte släppa ryggen så spänn magen lite extra. Det gör att du håller återigen stabiliteten i höfter, rygg och leder. När du har kommit upp igen så laddar du om på samma sätt igen, men se också till att du slappnar av i magen innan du fyller på med luft.

 

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation