Alla ska inte pressa över huvudet – är du en av dom?

22 okt 2019

Det som är viktig med att pressa vikter över huvudet är att man ska ha en god rörlighet i axlarna. Så jag tror starkt på att man ska ”förtjäna att pressa vikter över huvudet”.  Det kan man själv testa genom att dra upp armarna upp ovanför huvudet. Om man inte har tillräckligt bra rörlighet i axlarna så betyder inte det att det är helt kört att jobba med pressar.

Det finns andra alternativnativa övningar som kallas ”fake pressar”. Då får man med dem bra fördelarna med pressar (skulderbladen får rotera uppåt) utan att risken är för att göra sig illa. Och det här kan man göra under tiden som man jobbar upp sin rörlighet i axlarna.

Testa din rörlighet genom att ställa dig mot en vägg och dra upp armarna upp ovanför huvudet. Undvik att svanka.

Så om rörligheten i axlarna inte är tillräcklig bör du inte pressa över huvudet. Så nedför visar jag en annan bra övning som du också får jobba med en sorts press men som inte är direkt ovanför huvudet.

Lindmine pressen

Saker som man ska tänka på vid pressarna:

  •  Stelar axlar kan innebära svankig rygg. Så det som är viktigt är att tänka på ländryggen. Lättaste sättet är att stå halv knästående på golvet för att lättare hålla ländryggen rak.
  •  Greppa tummen på kolven/längst ut för att få en mer neutral handled.
  •  Börja längst upp i toppen och kom ner så att armbågen hamnar i sidan, ungefär 90 grader.
  •  Gör ett litet lyft när du kommer upp igen, alltså att du pressar fram så att skulderbladen får en uppåt rotation.

 

När man känner att man blir starkare och lägger på mer vikt på stången så kan det efter ett tag bli enformigt. Så då kan det vara roligare med varianter på övningen Lindmine press.

2 varianter som du kan göra:

  1. 2 upp och 1 ner. Ett bra alternativ för att belasta den negativa fasen av övningen och använda ett mer kontrollerat tempo för en ökad träningseffekt.
  2.  Pressa upp och åt sidan. Håll emot och jobba i ett långsamt tempo åt sidan.

/ Mikaela, personlig tränare och kostrådgivare

SKA VI KÖRA IGÅNG?

Boka kostnadsfri konsultation